Vi skal være den gode søster eller bror

2019-10-12

Vejle Amts Folkeblad, 12. oktober 2019, Sektion 1

UDDANNELSE Vejle Boldklub og Vejle Kommune er med i projektet Sportucation. et par ugentlige ture på træningsbanen skal hjælpe unge på vej mod et bedre liv.

VEJLE: I bund og grund handler det om et godt liv.

Vejen til det det gode liv er de færreste uenige om; den går igennem uddannelse og i første omgang igennem en ungdomsuddannelse.

-Chancen for at få et godt liv er meget større med end uden en ungdomsuddannelse, siger Jon Nedergaard.

Jon Nedergaard er leder af Sportucation, som er et projekt igangsat af DGI Sønderjylland i samarbejde med Undervisningsministeriet og Aarhus Universitet og med lokalt forankrede samarbejdspartnere.

For eksempel Vejle Kommune og Vejle Boldklub.

-Vi skal være den gode søster eller bror, som skubber de unge i den rigtige retning, siger Jon Nedergaard.

I Vejle går det kort fortalt ud på, at 18 unge fra 8. og 9.

årgang fra flere af kommunens skoler onsdag og fredag møder ind på Vejle Stadion i stedet for i skolen.

De træner cirka halvanden time, spiser og klokken 10.00 er de tilbage på skolen og følger resten af undervisningen.

De 18 er ifølge Jon Nedergaard valgt, da de hører til i gruppen af elever, som er i risiko for ikke at få en ungdomsuddannelse.

-Vi håber og tror, at det, de får ud af træningen i form af for eksempel holdånd og energi, påvirker dem i den rigtige retning, siger han.

Disciplin, selvværd og selvtillid

Træningen er lagt i hænderne på ungdomstrænere fra VB og mindst én af klubbens førsteholdsspillere er med hver gang.

I Vejle er Jacob Thychosen den lokale projektleder.

Han er tidligere prof-spiller i VB og FC Fredericia og i dag trænerassistent for VB's hold i U17 Ligaen og lærer på Vejle Idrætseerskole.

-Disciplin, selvværd og selvtillid er nøgleordene hos os, siger Jacob Thychosen, som tidligere var med omkring et tilsvarende projekt kørt i samarbejde mellem VB og Vejle Kommune: Kom i mål.

Interessen er ifølge Jacob Thychosen stor, og 18 deltagere er det maksimum, som er lagt ned over projektet i Vejle.

Alle er med, til de har afsluttet 9. klasse og forhåbentlig klar til at komme videre i uddannelsessystemet.

Vi betaler tilbage til byen
Hos VB ses projektet blandt andet som en mulighed for at give noget tilbage til Vejle.

-Vi oplever stor opbakning fra byen, og det her er en mulighed betale lidt tilbage i forhold til den opbakning, siger Henrik Tønder, administrerende direktør i Vejle Boldklub.

Desuden ser han det som VB's mulighed for at give nogle unge et skub i den rigtige retning, og samtidig ser han det som et godt projekt for førsteholdsspillerne.

-De tager del i et projekt, som gør noget godt for andre, og når først de har været med én gang, fornemmer jeg, at spillerne sætter pris på det, siger VB-direktøren.

Økonomisk går det lige op for klubben, da den får dækket sine udgier, og der er ikke tale om, at klubben bruger det som en del af sin talentudvikling.

-Det er slet ikke det, der er meningen med det her. Der er måske enkelte af dem, der drømmer om en karriere som professionel fodboldspiller, og så er det vores opgave at forklare dem, at de gør klogere i at tage en uddannelse, som Jacob Thychosen formulerer det.

FAKTA SPORTUCATION

sportucation er et tværgående projekt med deltagelse af DGI Sønderjylland, Undervisningsministeriet og Aarhus Universitet.

Vejle boldklub og Vejle kommune er deltagere i den del af projektet, som foregår i Vejle. Planen er et tilsvarende projekt i Fredericia og i 2020 i yderligere to byer.

bikubenfonden bidrager over en fireårig periode med næsten ni millioner kroner til projektet.

jacob thychosen (til venstre) er den lokale projektleder i Vejle for sportucation, som skal forsøge at lette vejen til en ungdomsuddannelse for elever i de ældste folkeskoleklasse. Foto: sportucation