Ny indsats målrettet aarhusianske unge i udskolingen

2021-04-07

Et nyt samarbejde mellem DGI, AGF, Bikubenfonden og Børn&Unge giver mulighed for at afprøve et unikt tilbud til unge skoleelever, der har behov for et ekstra skub. Med 190.000 kr. fra Aarhus Kommune bliver Sportucation en realitet i Aarhus allerede fra starten af næste skoleår.
Nogle elever i 8.-9. klasse er i risiko for ikke at få en ungdomsuddannelse. Med idræt, struktur og fællesskaber i fokus bringer konceptet Sportucation disse elever tættere på målet. En af de unge, som allerede har været en del af DGI Sportucation er Jessica. Da hun kom med på holdet i Vejle, ville hun bare gerne spille fodbold. Hun kendte ikke de andre unge og oplevede, at det kunne være svært at møde nye mennesker og skabe venskaber. Men det har ændret sig. Gennem forløbet har Jessica fået selvtilliden til at skabe nye kontakter, være mere åben og for andre og danne venskaber. Kompetencer, som hun kan tage med sig videre og som øger hendes chancer for at skabe sig et godt liv.
DGI Sportucation består af fire elementer:

Idræt i et professionelt miljø i skoletiden: De unge får en mulighed for at dyrke fodbold i et professionelt miljø med klare rammer og forventninger. Til gengæld bliver de unge mødt med træning, morgenmad, madpakker og støtte til at udvikle deres faglige og sociale kompetencer.
Selvvitaliserende samtaler: De unge får faste samtaler, hvor der følges op på målsætningerne for deres personlige forløb.
Brobygning til fritidsjob og praktik: De unge får adgang til AGF´s netværk af virksomheder, der bidrager med adgang til erhvervslivet i form af f.eks. fritidsjob og praktikforløb.
Indgang til idrætsforeningernes fællesskaber: Projektet bygger bro til idrætsforeninger, så de unge kan fortsætte med at være en del af aktive fællesskaber efter endt forløb.
I Aarhus vil DGI Sportucation være et samarbejde mellem AGF, DGI og Aarhus Kommune. Børn og Unge rådmand, Thomas Medom, er begejstret for både konceptet, samarbejdet og potentialet og glæder sig derfor over at DGI Sportucation nu kommer til Aarhus:
"Med Sportucation er målet at skabe engagement og fornyet energi på flere fronter hos de unge, hvor skoledagen, af forskellige årsager, ikke længere giver motivation for at lære - som jo er en forudsætning for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. Og så gør det mig både glad og stolt, når byens store spillere, som DGI og AGF, slår ring om vores unge – og giver dem, der har mest brug for det, en dedikeret plads i vores stærke foreningsliv."
I AGF glæder adm. direktør, Jacob Nielsen sig meget til at tage imod de unge:
"Det ligger i vores kultur og DNA at tage ansvar, og Sportucation-projektet står vores hjerte nær, da det handler om unge mennesker, og det viser, hvordan samværet omkring fodbold og bevægelse kan gøre en forskel. Så jeg er rigtig glad for, at vi i fællesskab med DGI og Aarhus Kommune kan sparke et så stærkt projekt i gang sammen med en af vores gode samarbejdsklubber."
Også DGI ser frem til at være en del af et projekt med potentiale til at løfte aarhusianske unge frem i livet:
"Vi ved, at fysisk aktivitet i vores idrætsforeninger kan udvikle faglige, sociale og personlige
kompetencer. Derfor er vi meget glade for at kunne være med til at styrke unge mennesker i Aarhus, der har det svært," siger Torben Märcher, formand for DGI Østjylland. "På daglig basis arbejder vi for at udvikle foreningslivet i hele Østjylland, men med Sportucation har vi en mulighed for at gennemføre en målrettet indsats og give en særlig gruppe af unge et afsæt, så de kan øge deres chance for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det ved vi øger deres chance for at mestre livet og skabe sig en god fremtid," siger Torben Märcher.
Sportucation er et tilbud for både piger og drenge, og netop nu starter processen i Børn og Unge, hvor de relevante skoler og elever udvælges.